MOBILITY BLOG

Sezonska zamjena guma

Sezonska zamjena guma

Zimska oprema u Hrvatskoj obavezna je od 15. studenog, a u nekim drugim zemljama u našem okruženju, još i ranije. Zato vam savjetujemo da vaše ljetne gume zamijenite zimskima tijekom listopada.

Našim klijentima s ugovorenom uslugom servisiranja ljetnih/zimskih pneumatika, na raspolaganju stoji naša široka mreža ovlaštenih partnera vulkanizera: ALD servisni partneri.

Proces je vrlo jednostavan - najmanje 5 radnih dana prije planiranog dolaska potrebno se najaviti onom istom vulkanizeru kod kojeg su zimske gume ostale na čuvanju prilikom postavljanja ljetnih. A ukoliko je ovo prva zamjena ili se radi o specifičnoj situaciji koju nije moguće dogovoriti direktno s vulkanizerom, na raspolaganju vam stoji ALD Automotive pozivni centar: +38516666060, operativa.hr@aldautomotive.com.
 

Podsjetnik na karakteristike i razlike između zimskih i ljetnih guma te zašto je važna sezonska zamjena:

  • Zimska guma izrađena je od mekane gumene smjese i sadrži više prirodnog kaučuka, pa guma ostaje mekša i ne stvrdnjava se čak ni na niskim temperaturama. Dakle, zimska guma uvijek ima više kontakta s cestom, a time i bolje prianjanje.
  • Gumena smjesa ljetne gume je tvrđa te čak niti na višim temperaturama ne postaje mekana. Time se smanjuje otpor kotrljanja, što između ostalog pozitivno utječe na potrošnju goriva.

  • Zimska guma ima šire kanale gaznoga sloja. Snijeg se skuplja u tim utorima, što zauzvrat povećava prianjanje na snježnim cestama. Ujedno je dizajnirana na način da odbacuje nakupljeni snijeg i omogućava raspršivanje nakupljene vode.
  • Ljetna guma ima više uzdužnih utora kroz koje se može istisnuti više vode, što smanjuje rizik od akvaplaninga.

  • Vozna površina zimske gume ima dodatne lamele (rebra), koje se otvaraju i zatvaraju tijekom vožnje, osiguravajući optimizirano kočenje, stabilnost i pouzdano prianjanje.
  • Vozna površina ljetne gume sastoji se uglavnom od jednostavnih, glatkih gumenih blokova u središnjem dijelu. Oni osiguravaju kontakt velike površine s cestom i time bolju upravljivost i kraći put kočenja.

  • Sa zimskim gumama put kočenja na snježnim cestama pri 50 km/h iznosi oko 31 metar.
  • Put kočenja s ljetnim gumama pri istim takvim uvjetima je dvostruko duži i iznosi 62 metra.
  • Put kočenja sa zimskim gumama ljeti na suhoj cesti, također znatno produžava put kočenja.

 

Ne zaboravite, za čuvanje demontiranih setova vaših tehnički ispravnih ljetnih guma do sljedeće sezonske zamjene pobrinut će se naši partneri. Isto tako, naši partneri vode brigu i o ekološkom zbrinjavanju neupotrebljivih guma.

Sretan put i sigurnu vožnju želim vam vaš ALD Automotive tim!