Savjeti za sigurnu vožnju

Sigurna vožnja.
Odgovorno ponašanje vozača.

PRIJE UKLJUČIVANJA U PROMET

Prije polaska na put, provjerite vremensku prognozu i stanje na cestama. Očistite vaše vozilo, osobito staklene površine i retrovizore, kako biste imali dobru preglednost. Isto tako, kako biste i vi bili vidljivi ostalim vozačima, potrebno je očistiti rasvjetna tijela na vozilu i registarske pločice. Na put krenite odmorni, kako biste bili skoncentrirani i svjesni svih događanja u prometu.

VOŽNJA NOĆU

Prilikom noćne vožnje potrebno je neko vrijeme da se oči naviknu na tamu i uličnu rasvjetu. Kako bi se spriječilo dodatno zasljepljivanje svjetlima vozila iza vas, promijenite kut nagiba unutarnjeg retrovizora. Ujedno pokušajte izbjeći i direktnu svjetlost vozila iz suprotnog smjera.

KIŠA

Kiša uzrokuje skliske kolnike i smanjenu vidljivost, stoga usporite i držite sigurnu udaljenost od vozila ispred vas, a preko većih lokvi vode dodatno usporite kako ne biste izgubili kontrolu nad vozilom. Koristite kratka svjetla i okolnu rasvjetu.

MAGLA

Magla uzrokuje smanjenu vidljivost te je potrebno uključiti kratka svjetla i svjetla za maglu, kao i poštovati ograničenje brzine i ne pretjecati druga vozila. Osobito u slučaju guste magle, potrebno je značajno smanjiti brzinu vožnje i držati dovoljnu udaljenost od vozila ispred vas.

ZIMSKI UVJETI, SNIJEG I LED

Najvažniji preduvjet za sigurnu vožnju u zimskim uvjetima je zimska oprema te prilagođen i odgovoran način vožnje.

Prvi korak u pripremi vozila svakako su zimske gume, a prije zimskog perioda preporuka je provjeriti akumulator, jer njegove performanse pri niskim temperaturama padaju i otežavaju pokretanje motora. Prije samog polaska na put potrebno je napuniti spremnik goriva, provjeriti količinu antifriza i tekućine za pranje stakala, kao i provjeriti metlice brisača te svjetlosnu signalizaciju. Kod odabira goriva, odaberite onu vrstu koja ima adekvatne karakteristike zimskom razdoblju te podnosi temperature do -15°. Tijekom zimskih mjeseci na pojedinim benzinskim postajama u Republici Hrvatskoj dostupna je i nova generacija dizelskih goriva, posebno razvijenih i prilagođenih zimskim temperaturama i voznim uvjetima.

Prilikom odlaska na put u zimskim uvjetima, svakako vozilo opremite odgovarajućim lancima za snijeg, a u vozilu se treba naći i oprema za čišćenje, budući da je očišćen automobil zakonska obveza vozača.

U slučaju snijega, leda i niskih temperatura, potrebno je lagano pokrenuti vozilo te blago pritiskati papučicu gasa. Potrebno je voziti polako te držati sigurnosnu udaljenost, a za zadržavanje kontrole nad vozilom, uz umjerenu brzinu koristiti niže stupnjeve prijenosa. S kočnicom i gasom treba biti oprezan, kako bi se izbjeglo proklizavanje, jer put kočenja na ledu značajno se produžuje

VJETAR

Prilikom vožnje tijekom vjetrovitog vremena, potrebno je smanjiti brzinu, kako biste u svakom trenutku bili spremni zaustaviti vozilo. Ukoliko prevozite teret, provjerite je li dovoljno učvršćen, a potrebno je obratiti pažnju i na pješake kojima vjetar otežava kretanje, a možda ne čuju vozila i zvučne signale. Svakako podignite sva stakla, kako se uutar vozila ne bi našla prašina i objekti koji mogu utjecati na vidljivost i vašu sigurnost.

PLANINSKA PODRUČJA

Prije odlaska automobilom u planinska područja potrebno je izvršiti dodatne provjere na vozilu – kočnice, rezervni kotač, alat u slučaju kvara, prva pomoć itd. Svakako je potrebno provjeriti vremenske uvjete i stanje na cestama te u skladu s time odabrati rutu. Tijekom same vožnje potreban je dodatan oprez, pažljiva vožnja, bez pretjecanja, osobita pažnja u zavojima ili u slučaju zaklonjenog pogleda.

AUTOCESTA

Na autocesti je važno poštivati ograničenja brzine, a prilikom pretjecanja ili promjene traka koristiti pokazivače smjera. Upravljač je potrebno držati dovoljno čvrsto i ne okretati ga naglo, kako se pri velikoj brzini ne bi izgubila kontrola nad vozilom i došlo do prevrtanja.

KRITIČNA SITUACIJA

U kritičnoj situaciji vozilo je potrebno stabilizirati isključivanjem vučne sile - pritiskom na spojku kod ručnog mjenjača, odnosno naglim otpuštanjem gasa kod automatskog mjenjača.