MOBILITY BLOG

Globalna elektrifikacija: Mobility Guide – vodič kroz mobilnost

Globalna elektrifikacija: Mobility Guide – vodič kroz mobilnost

ALD Automotive I LeasePlan (uskoro Ayvens), nedavno je izdao novo izdanje Mobility Guide-a, s ciljem razjašnjenja elektrifikacije za voditelje voznih parkova, osobito za one koji upravljaju međunarodnim voznim parkovima. Međunarodno okruženje za elektrifikaciju vozila značajno se razlikuje od jedne zemlje do druge, što ovaj Vodič čini neprocjenjivim resursom. Pruža pregled i rangiranje zemalja u ključnim aspektima elektrifikacije vozila, olakšavajući jednostavne usporedbe za međunarodne voditelje voznih parkova, dajući smjernice o tome u kojim zemljama započeti prijelaz na elektrifikaciju. Pomaže im identificirati gdje se financijska dobit može maksimalno povećati i gdje razvoj infrastrukture vodi uspješnoj elektrifikaciji. Ovaj Mobility Guide prva je publikacija pod brendom Ayvens.

Zemlje koje su najspremnije za prelazak na EV

Od 46 zemalja analiziranih u ovom izvješću, 11 spada u kategoriju "razvijenih", što ukazuje na snažnu prisutnost električnih vozila (EV) i povoljne uvjete za daljnju elektrifikaciju. Svih 11 zemalja nalazi se u Europi, prvenstveno u zapadnim i sjevernim regijama. Nije iznenađujuće da se Norveška pojavljuje kao vodeća zemlja za održivu mobilnost i elektrifikaciju vozila, s rezultatom 81. Drugoplasirana zemlja je Austrija s rezultatom 81, a trećeplasirana sa 68 bodova je Nizozemska.

Što zemlju čini spremnom za EV – metodologija

Svaka zemlja u izvješću dobiva ocjenu od 0 do 100, što ukazuje na zrelost njezina tržišta električnih vozila. Ova ocjena je izvedena iz šest jednako ponderiranih stupova:

1. Usvajanje električnih vozila: Procjenjuje volumen prodaje električnih vozila (osobnih automobila i lakih gospodarskih vozila) i njihov tržišni udio u usporedbi s ukupnim volumenom industrije. Električna vozila na baterije (BEV) nose veću težinu od drugih vrsta, kao što su plug-in hibridna električna vozila (PHEV).

2. Infrastruktura za punjenje: Ovaj stup procjenjuje kvalitetu, kvantitetu i složenost infrastrukture za punjenje u zemlji, uključujući usporedbu broja električnih vozila koja zahtijevaju punjače s pokrivenošću punionica na 100 km.

3. Oporezivanje i regulacija: ispituje vladine poticaje i subvencije koje podržavaju usvajanje električnih vozila.

4. Ponuda ekoloških pogonskih sklopova: Procjenjuje dostupnost i raznolikost baterijskih električnih vozila u određenoj zemlji, uzimajući u obzir broj jedinstvenih modela prodanih u posljednjih 12 mjeseci.

5. BEV paritet ukupnog troška vlasništva (TCO): Uspoređuje razliku ukupnog troška vlasništva između električnih vozila na baterije (BEV) i vozila s motorom s unutarnjim izgaranjem (ICE).

6. Relevantnost održivosti: Mjeri ekološku prihvatljivost električne mreže zemlje, dajući višu ocjenu onima s većim udjelom obnovljive energije i nižim emisijama ugljika.

Zemlje su kategorizirane na temelju svojih rezultata u tri kategorije zrelosti električnih vozila:

  • Razvijene: zemlje s ocjenom 60 i više 

Godine 2023. 11 zemalja koje smo istraživali spadalo je u kategoriju razvijenih, što znači da već postoji uspostavljena prisutnost električnih vozila i povoljni uvjeti za nastavak elektrifikacije vozila.

  • U tranziciji: Zemlje s rezultatom između 40-60

Prijelazna kategorija uključuje devet zemalja u kojima je elektrifikacija započela, ali još uvijek postoje izazovi poput dostupnosti infrastrukture za punjenje.

  • U formiranju: Zemlje s rezultatom ispod 40 bodova

Većina istraženih zemalja (26) spada u najnižu kategoriju tržišta, kategoriju formiranja za elektrifikaciju. Na tim su tržištima izazovi prijelaza na zelena vozila izraženiji, a najveće su prepreke pristupačnost, punjenje i dostupnost vozila.

 

Preuzmite Mobility Guide

 

Naši ciljevi i obveze u elektrifikaciji

U rujnu 2023. ALD Automotive I LeasePlan (Ayvens) predstavio je strategiju PowerUP, koja predstavlja jasne i ambiciozne ciljeve elektrifikacije, dekarbonizacije i održive mobilnosti. To uključuje sljedeće ciljeve i planove do 2026. godine:

 • 50% isporuka novih automobila bit će električni do 2026. u usporedbi s 28% u 2022.

• Smanjenje emisije CO2 voznog parka <90 g/km u odnosu na 112 g/km 2022.

• Interna emisija CO2 tvrtke -35% u odnosu na 2019. godinu

Kako bi osigurao postizanje ovih ciljeva, ALD Automotive I LeasePlan provodi istraživanje na tržištima na kojima su prisutni ALD Automotive I LeasePlan ili njegovi partneri. Budući da je ovo istraživanje vrijedan alat ne samo za nas, već i za naše klijente i širu javnost, učinili smo ga dostupnim svima u Mobility Guide-u.

Ako želite više informacija o ovom Vodiču ili našim usluga – javite nam se! ​