Savjeti za uštedu goriva

Ušteda goriva.
Ekološka vožnja.

Potrošnja goriva igra vodeću ulogu u ukupnoj cijene flote, a ekonomičnijom potrošnjom goriva postiže se i smanjenje emisije CO2. Stoga je vrlo važno smanjiti potrošnju učinkovitim stilom vožnje. Upravo zato smo sastavili sažetak najboljih savjeta i trikova za održivi stil vožnje, bez kompromitiranja vašeg užitka u vožnji. Prema nedavnoj studiji tvrtke ÖAMTC ovi savjeti mogu donijeti uštedu i do 25 posto - potencijal uštede koji je impresivan čak i ako imate samo manju flotu. 

Držite razmak

Držite razmak između vozila – vožnja je sigurnija, a kratke promjene u brzini mogu se nadoknaditi, što ujedno štedi vaše kočnice. Opće pravilo je: obrambeni stil vožnje omogućuje vam optimalno iskorištavanje svih faza kretanja, primjerice prilikom približavanja prijelazu željezničke pruge ili crvenom svjetlu na semaforu.

Izbjegavajte kratke vožnje

Izbjegavajte vožnje na vrlo kratke relacije. Razlog tome je da motor tek nakon nekoliko kilometara diseže optimalnu radnu temperaturu. Dok se motor ne zagrije, potrošnja goriva bit će mnogo veća od normalne.

Izbjegavajte prometne gužve

Prometne gužve od vozila zahtijevaju puno kretanja iz mirovanja, ubrzavanja, kočenja i rada motora u praznom hodu. Ako ste u mogućnosti, pokušajte isplanirati put cestama manje opterećenim vozilima.  

Rasteretite vozilo

Ako želite uštedjeti gorivo, trebate zadržati svoj automobil jednostavnim, izbjegavati dodatne terete, kao i krovne kutije čija težina i povećana otpornost zraka također povećavaju potrošnju goriva. Teret uvijek pravilno rasporedite na krovu, zapreminu pokušajte maksimalno smanjiti i dobro ga učvrstite te odmah po prestanku potrebe za prijevozom stvari na krovu skinite teret i nosače s automobila. 

Kontrolirajte pritisak u gumama

Proizvođač je točno propisao pritisak zraka u gumama, zato redovito provjeravajte tlak u gumama na benzinskoj crpki, a ako je vaš automobil jako napunjen, tlak možete malo povećati. Vožnja s preniskim pritiskom zraka u gumama izaziva višestruku štetu: povećava se nepotrebno trošenje guma, utječe na vozna i upravljačka svojstva automobila, a potrošnja goriva se povećava.  

Vozite dosljedno

Potrošnja goriva povećava se prekomjerno iznad brzine od 100 km / h. No, usklađen i dosljedan stil vožnje još je važniji od vaše brzine. Izbjegavajte nagla ubrzavanja i intenzivna kočenja. Pokušajte održavati konstantnu brzinu jer će to pomoći u zaštiti okoliša i smanjiti potrošnju vaših guma, kočnica i drugih potrošnih dijelova. Ukoliko je vaše vozilo njime opremljeno, na otvorenoj cesti koristite tempomat.

Odaberite odgovarajući stupanj prijenosa

Tijekom ubrzanja vozila potrebno je pravilno mijenjati stupanj prijenosa kako ne bismo nepotrebno opterećivali motor te bespotrebno trošili gorivo i time zagađivali okoliš. Poštujte indikator promjene stupnjeva prijenosa, a stupnjeve prijenosa prilagodite uvjetima na putu - uzbrdice, nizbrdice, zavoji, otvorena cesta itd. Za ekonomičnu vožnju stupnjevi se tijekom ubrzanja mijenjaju na oko 2000 okretaja (rpm) za dizel motore, odnosno na oko 2500-3000 (rpm) za benzinske motore. Ovakvom izmjenom stupnjeva prijenosa postiže se značajna ušteda goriva.

Štedljivo s potrošačima u vozilu

Udobnost tijekom vožnje je važna. Unatoč tome, klima uređaj, grijanje sjedala i slične mogućnosti trebate koristiti umjereno, kako biste smanjili potrošnju goriva. Osobito tijekom ljeta pokušajte izbjeći veće temperaturne razlike između unutrašnjosti automobila i vanjskih uvjeta. Pri manjim brzinama uputno je unutrašnjost vozila rashlađivati spuštanjem prozora, a pri većim brzinama na otvorenoj cesti prozore držite zatvorenima i koristite klimatizacijski uređaj.

Održavajte vozilo

Vodite brigu o redovitim servisima svog vozila, jer osim što skraćuje životni vijek motora, neodržavanje vozila povećava i potrošnju goriva.