MOBILITY BLOG

Kako smanjiti troškove vozila, bez da uložite ijednu lipu

Kako smanjiti troškove vozila, bez da uložite ijednu lipu

Vaš osobni ili službeni automobil za vas je bitno sredstvo mobilnosti, ali stvara vam mjesečne troškove, koji su tijekom proteklog perioda porasli zbog skupljeg goriva ili struje, guma, osiguranja i registracije, održavanja. I tako ste se našli u naizgled bezizlaznoj situaciji stalno rastućih troškova.

Zato vam želimo skrenuti pozornost na pravila i savjete za koja vjerujemo da ih poznajete, samo vas treba kratko podsjetiti. S njima možete uštedjeti na korištenju automobila, a da pritom ne potrošite niti lipe.

Sve što trebate učiniti je uložiti malo opreza i vozačkih vještina duboko zakopanih u vašem centru znanja, i možete početi štedjeti u trenutku kada je to potrebno više nego ikada.

Prije početka zime, provjerite tlak u gumama – preporučljivo je provjeriti ga barem jednom mjesečno. S gumama premalo napunjenim za 0,5 bara trošite najmanje pet posto više goriva nego kad su gume napunjene do propisanog tlaka.

Zamislite hladno vrijeme i zimske uvjete. Vani pada snijeg, temperatura je pala ispod nule. Stakla na autu su zaleđena, motor je hladan i stvara jaku buku kao da je prehlađen. Zagrijali ste stakla, zagrijali motor, u međuvremenu pročitali e-mail poruke i za pet minuta sjeli u zagrijani auto i odvezli se.

Kad bi tako počeli dan svi stanovnici grada, našao bi se u oblaku ispušnih plinova. Osim toga, u tih pet ili deset minuta potrošili biste pola litre goriva. I tako svaki dan, cijeli mjesec, a na kraju mjeseca spoznate da ste u vjetar bacili 15-ak eura.

Kako biste to izbjegli, prozore očistite plastičnom strugalicom i odvezite se čim pokrenete motor. Pored toga nikada, čak ni zimi, ne zagrijavajte motor na mjestu. Da bi smanjili potrošnju, uvijek vozite smireno, poštujte sigurnosni razmak i predvidite tijek vožnje.

Ako to ne čini automatski mjenjač, čim prijeđemo dužinu vozila, iz prvog stupnja ručnog mjenjača ubacujemo u viši stupanj prijenosa, što znači na otprilike 1.500 okretaja u minuti za dizel motore i 2.500 okretaja u minuti za benzinske. Prilikom mijenjanja stupnjeva prijenosa na više ili niže, možemo preskočiti stupnjeve prijenosa prelaskom npr. iz četvrte u šestu ili obrnuto. Vožnja pri visokim okretajima može rezultirati do 50 posto većom potrošnjom goriva.

Izbjegavajte velike brzine i ubrzavajte postupno. Istina je da svakim dodavanjem gasa povećavamo potrošnju goriva. Pridržavajte se ograničenja brzine, jer tako možete ne samo uštedjeti gorivo, nego u isto vrijeme spasiti i neki ljudski život.

U automobilu s električnim motorom ključno je glatko i neagresivno ubrzanje. Svako puno ubrzanje rezultira prekomjernom potrošnjom energije. Osim toga, ključno je koristiti kočnice što je manje moguće i koristiti rekuperaciju energije za kočenje, čime se puni baterija.

Ne zaboravite na klimu. Klima uređaj nije samo za hlađenje kabine, nego osigurava i smanjenje vlažnosti. Osim toga, klima uređaj se može brže pokvariti ako ne radi dulje vrijeme.

Koristite tempomat, koji može smanjiti potrošnju goriva do pet posto, a većina današnjih automobila standardno je opremljena start&stop sustavom koji gasi motor kada se zaustavi.

I za kraj, redovno održavajte vaše vozilo i obavljajte servise, jer tako možete potrošnju smanjiti za 5 do 20 posto.