MOBILITY BLOG

Budućnost mobilnosti ne postoji bez automobila

Budućnost mobilnosti ne postoji bez automobila

Brojke to najbolje dokazuju. Prosječni Europljanin godišnje automobilom prijeđe 12 tisuća kilometara, više od 70 posto putovanja obavlja automobilom, bilo da se radi o privatnom autu, taksiju ili „car sharingu“. To znači da su automobili naš glavni izvor mobilnosti i to se sigurno neće promijeniti još neko vrijeme.

Automobili nam više od stotinu godina pružaju neovisnost i slobodu mobilnosti. Istovremeno, infrastruktura je građena uglavnom za automobile, a manje se uložilo u javni promet.

Imati automobil je posebno važno u zemljama poput Hrvatske, gdje su udaljenosti između mjesta velike, javni prijevoz prerijedak, s lošom povezanošću i zahtijeva previše prilagodbe.

Stoga je danas teško zamisliti mobilnost bez posjedovanja automobila, mobilnost bez vlastite slobode, individualnosti. Bez automobila sudjelovanje u društvenom i gospodarskom životu u mnogim slučajevima uopće ne bi bilo moguće.

Malo lakše je u urbanim područjima, gdje se mogu ljudi mogu osloniti na taksije, dijeljenje automobila („car sharing“) ili na druge usluge, ali ipak samo kao nadopunu, a ne zamjenu vlastitog osobnog automobila. Možda bi se i moglo od ponedjeljka do petka živjeti s drugim oblicama prijevoza, kao autobus, tramvaj, bicikl (kad vremenske prilike to dopuštaju). Ali već prvi put, kad biste krenuli na duži put, nakon većih kupnji ili hitnih obaveza, suočili biste se s problemima.

I u budućnosti, kad će se gradovi možda potpuno zatvoriti za individualni promet, jer će jednostavno postati preskupo biti vlasnik automobila, rješenje za mobilnost naći ćemo u automobilima – možda kao korisnik sistema dijeljenja koji je jedan od budućih poslovnih modelova automobilskih proizvođača.

Mobilnost povezana s poslom još je važnija, jer je vezana na radno vrijeme, sastanke, isporuke i druge obveze. O tome također govore brojke, koje kažu da se oko polovica prijeđenih kilometara u EU odnosi na zaposlenje.

Dakle, mobilnost se može promijeniti, ali automobil će još dugo ostati jedan od najvažnijih izvora mobilnosti.