MOBILITY BLOG

Dobre, ali prečesto zanemarene prednosti digitalizacije

/ Theme(s): BLOG
Dobre, ali prečesto zanemarene prednosti digitalizacije

Živimo u vremenu kad se sve mijenja. Godine 2008. prihvatili smo pametne telefone, danas ih svaki dan, ako ne i svaki sat upotrebljava četiri milijarde ljudi. Pametni telefoni ubrzali su nam život i omogućili da dobijemo sve informacije za tren oka. Možda se zbog toga osjećamo kao da ništa više ne funkcionira bez pametnog telefona. I to je istina.

Uz pametne telefone došla je i digitalizacija različitih procesa, od kupnje preko interneta ili, još lakše, preko pametnog telefona koji je postao svakodnevno i dosta sigurno sredstvo plaćanja, do integracije svih procesa u oblaku. Digitaliziraju se tvrtke, gradovi, a digitaliziraju se i naši životi.

O tome bismo mogli napisati mnogo, a pronašli bismo i slabe strane digitalizacije. Među njima je sigurno previše provedenog vremena ispred zaslona pametnog telefona. Neki se boje nadzora kojeg nad našim životima vrše tehnološke kompanije. I to je istina, ali trebamo gledati i dobre strane digitalizacije koja nam olakšava život, ubrzava izvršavanje zadataka i briše udaljenosti između mjesta – čini svijet manjim nego što je to bio u prošlosti.

Digitalizacija nam pomaže u svakodnevnom životu kada kupujemo ulaznice za kino, karte za gradski prijevoz, rezerviramo večeru u omiljenom restoranu, palimo klimu u uredu ili domu, provjeravamo ocjene i eventualne izostanke naše djece u školi. Na radnom mjestu nam pojednostavljuje izvršavanje svakodnevnih zadataka, ubrzavanje procesa, digitalno potpisivanje dokumenata, jednostavno praćenje voznog parka tvrtke u stvarnom vremenu, brzi pristup podacima i izvještavanju, pravovremeno obavještavanje i još puno toga.

Tako je, digitalizacija nam olakšava život, daje nam vrijeme koje možemo posvetiti sebi. Zapravo nas u svojoj biti udaljava od ljudskog kontakta, ali nam istovremeno omogućuje da imamo više vremena za njih. Važno je samo da tehnologiju modernog doba koristimo na pravi način, u svoju korist.

To se odnosi i na električne automobile koji i danas mnogima stvaraju nelagodu. Dugo vrijeme punjenja, visoke cijene… i ništa drugo. Možda ne znate, ali električni automobili su poput vaših telefona. S njima možete biti povezani u svakom trenutku, pomoću aplikacija možete uključiti klimu i rashladiti unutrašnjost, provjeriti stanje baterije, unijeti cilj vašeg putovanja u navigaciju i planirati zaustavljanja za punjenje na električnim punionicama, te se tako potpuno riješite onih briga s početka odlomka.

Jednom kada se naviknete živjeti s njima, vidjet ćete da oni zapravo poboljšavaju vašu kvalitetu života, donose uštede sa svakim dodatnim kilometrom i omogućuju vam da budete povezani s njima cijelo vrijeme kada to želite.

Ako se na pravi način pripremite na digitalno i električno doba, odnosno postavite punionicu kod kuće i na poslu, život sa električnim automobilom postaje lakši nego sa običnim, na benzin ili dizel.

Telefon uključite u punjač svaku večer, isto možete učiniti i sa svojim automobilom, iako to nije nužno zbog 300 ili 400 kilometara koje možete prevoziti sa punom baterijom modernog električnog automobila.