MOBILITY BLOG

Budućnost održive mobilnosti

Budućnost održive mobilnosti

Prometni sektor jedan je od vodećih proizvođača emisija CO2. Stoga je razvoj alternativnih vrsta prijevoza izvrsna prilika za pomak prema održivoj mobilnosti i čišćoj budućnosti. Svakodnevno svjedočimo da se način kretanja i prometovanja mijenja. Istovremeno, očekivanja vozača i tvrtki ostaju ista, a odnose se na praktičnost, učinkovitost i sigurnost. Dodatno, sve više pažnje se pridaje zaštiti okoliša.

Što možemo očekivati od održive  mobilnosti?

  1. Promjena vrste pogona

Automobili čine najveći postotak prijevoznih sredstava u velikim gradovima diljem svijeta i tu se ne očekuje veliki pad. Ipak, tijekom sljedećih desetak godina očekuje se tranzicija na nove vrste pogona i vozila – električna i/ili autonomna.

  1. Sve veća popularnost zajedničkog prijevoza

U velikom broju slučajeva osobni automobili se zapravo vrlo malo aktivno koriste na dnevnoj razini. Uglavnom služe za dolazak od točke A do točke B, a u međuvremenu stoje parkirani. Za takve potrebe je vlasništvo automobila vrlo neisplativo, a leasing je puno bolji izbor. Ujedno se iz istog razloga u narednim godinama očekuje porast popularnosti zajedničkog prijevoza i dijeljenja vozila.

  1. Mikromobilnost će postati uobičajena

Mikromobilnost je inovativni način prijevoza na kratke udaljenosti korištenjem lakih vozila za jednu osobu, kao što su bicikli i električni romobili. Ova vrsta održive mobilnosti već postaje popularna među putnicima na posao, koji nastoje izbjeći gužve i smanjiti troškove prijevoza.

  1. Javni prijevoz kao okosnica urbane mobilnosti

Očekuje se da će javni prijevoz i dalje ostati okosnica prijevoza, osobito kad su u pitanju putnici na posao. Ipak, brojna istraživanja ukazuju na posljedice pandemije u obliku smanjenog korištenja javnog prijevoza, a porast korištenja osobnih vozila. To ukazuje da će se i javni prijevoz morati razvijati i unaprjeđivati, kako bi pratio potrebe održive mobilnosti.

 

 

Kako možemo utjecati na održivu mobilnost?

Zakonodavstvo i odgovarajuće mjere upravljanja od presudne su važnosti kako bi se omogućili novi načini prijevoza i različiti oblici pametne mobilnosti.

Brojni gradovi i države provode mjere za promicanje zelenije mobilnosti, uključujući povećanje svijesti, ograničavanje broja automobila u gradovima ili financijske poticaje za korištenje ekološki prihvatljivijih načina prijevoza.

Proizvođači svih vrsta vozila nastoje maksimalno smanjiti ekološki otisak svojih proizvoda upotrebom inovativnih tehnologija.

Isto tako, pružatelji usluga mobilnosti svojom inovativnošću utječu na pomak od vlasništva privatnih vozila prema mobilnosti kao usluzi koja kombinira više načina prijevoza.

Voditelji voznih parkova i donositelji odluka u tvrtkama trebaju pratiti rapidni razvoj mobilnosti i način utjecaja na ekosustav. Tada će moći strateški pristupiti prijelazu na alternativnu mobilnost, pravilno  pristupiti dijalozima, odrediti svoje prioritete i potrebe, kreirati Politiku korištenja službenih vozila, zadovoljiti potrebe svojeg poslovanja i zaposlenika.

Potrebna je i prilagodba vozača, razmatranje različitih mogućnosti i prihvaćanje novih načina kretanja.

 

Novo doba mobilnosti u ALD-u

U nadolazećim godinama pratit ćemo evoluciju pametne i održive mobilnosti. Novi trendovi prijevoz  čine učinkovitijim i povoljnijim, održivijim i sigurnijim. Tome težimo i mi u ALD-u te ćemo i lokalno razvijati usluge mobilnosti koje se već primjenjuju u nekima od zemalja u kojima naša grupa posluje.

Za jednostavniju tranziciju naših klijenata na održivu mobilnost, slušamo vaše potrebe, pružamo vam savjetovanje  i zajednički pronalazimo najoptimalniji model mobilnosti za vašu tvrtku.