MOBILITY BLOG

Autoindustrija se više promijenila u posljednjih deset godina, nego u prethodnih 120

Autoindustrija se više promijenila u posljednjih deset godina, nego u prethodnih 120

Naša djeca i unuci će nas vjerojatno iznenađeno i znatiželjno gledati kad ćemo im pričati o automobilima naše sadašnjosti i prošlosti. Buka motora, mijenjanje svjećica, ručno mijenjanje brzina na mjenjaču, mrlja od motornog ulja u dvorištu, dim ispod haube kad se tekućina za hlađenje pregrijala...

Sve smo to doživjeli u prošlosti, ali događa se i u sadašnjosti, ali srećom, ne baš tako često. U budućnosti, koja se odvija upravo sada, pred našim očima - sve će to biti samo blijeda uspomena i materijal za dobre priče.

Naravno, i automobilska prošlost ima svoj šarm. Nastala je u razdoblju romantike, kada je razvila automobilske ikone s motorima od 8 i 12 cilindara koje entuzijasti po pjevačkom talentu poistovjećuju s Pavarottijem, Domingom i drugim majstorima.

Ovaj šarm će donekle nestati, ali ostat će (barem još neko vrijeme) okretanje volana, traženje idealne linije kroz zavoje, ubrzanja i ostala vozačka zadovoljstva. Samo na malo drugačiji, ekološki prihvatljiviji način i s manje štetnosti benzina, također s manje kvarova i prljavštine, na kakve smo navikli iz automobila prošlosti i sadašnjosti.

Sve navedeno događa se u zadnjih desetak godina, a automobilska industrija se u tom periodu promijenila više nego u 120 godina. I ne radi se samo o elektrifikaciji pogona. Električna energija u automobilima daleko je od novosti, tek je nedavno zaživjela, uglavnom zbog ekološkog i političkog pritiska.

U zadnje vrijeme se uvukla u moderne automobile. Prvo kao pomoćni pogon kod hibrida, kasnije kao glavni pogon sa većom baterijom na vanjsko punjenje kod plug-in hibrida. U isto vrijeme, električni automobili su ušli na tržište i eksplodirali u posljednju godinu dana. Prošle godine su u Europi uzeli gotovo deset posto prodaje, u Norveškoj njihov udio već prelazi 50 posto. Nema povratka, njihov udio će se samo povećavati.

Automobili su također postali visoko digitalizirani tijekom ovog vremena. Spojili su se na internet, povezuju se i komuniciraju s našim mobilnim telefonima. Postali su prava tehnološka čuda i, iako se čine kompliciraniji nego ikad prije, zapravo su lakši za korištenje i pametniji i korisniji nego ikada prije.

Tehnološku revoluciju su prvi obilježili mobilni telefoni u 2008, a sada se slična revolucija događa u svijetu automobila. Također i zbog razvoja mobilnih telefona. Već smo čuli rečenicu da su novi automobili telefoni na kotačima. Tko god je to izgovorio, možda je mislio cinično. Zapravo, može se shvatiti i pozitivno - kroz napredak koji nam olakšava život.