MOBILITY BLOG

Nema više povratka na staro

Nema više povratka na staro

Čini se da smo prihvatili električnu energiju kao pogon budućnosti. O struji ili električnim automobilima svakodnevno čitamo. Neki su električne automobile testirali, neki su na njih već transformirali svoj vozni park.

Več nekoliko godina postoji ideja Europskog parlamenta da nakon 2035. godine potpuno zabrani prodaju osobnih automobila s bilo kojim motorom osim električnim. Dakle, u prodaji ostaju samo auti na struju i vodik, što zapravo znači električni automobili.

Ali cijelo vrijeme sve oko struje je bio samo smjer, ideja, a ne pravilo ili zakon. A sada je Europski parlament podržao ovu ideju. O njoj će još pregovarati sa vladama članicama EU, ali njegova podrška zapravo znači da će ideja biti prihvaćena i legalizirana. Struja će stvarno doći na naše ceste.

Možete li to zapravo zamisliti? Danas smo u 2022. godini, do 2035. godine dijeli nas još 13 godina. Ali što je 13 godina? Možda dvije ili tri zamjene automobila u voznom parku tvrtke i samo jedna zamjena u privatnim voznim parkovima. Prosječna starost automobila u EU je 11 godina, što znači da postoji velika vjerojatnost da će vaš sljedeći automobil biti električni.

To jednostavno znači da nema povratka. Da je potrebno prihvatiti struju i početi se navikavati na nju. Da je potrebno početi razmišljati o činjenicama kao što je cijena. OK, cijene električnih automobila su visoke, bez sumnje. No, također je važno znati, da električni automobil donosi velike uštede u vidu jeftinije energije i održavanja, a i sporije će gubiti vrijednost od benzinskog ili dizelskog automobila.

Počnite razmišljati o punjenju kod kuće, na poslu, u prometu. Jer nema povratka i što se prije naviknete na ideju električnog automobila, bit će vam lakše. I naravno, elektrifikacija ne donosi ništa loše. Mnogo je više pozitivnih stvari za ljude, okoliš i promet nego loših.