Novosti i obavijesti

20vlj
2023

IFC i ALD - novo partnerstvo partnerstvo za smanjenje emisija ugljičnog dioksida u prometu

IFC i ALD - novo partnerstvo partnerstvo za smanjenje emisija ugljičnog dioksida u prometu

Pariz, Francuska, 20. veljače 2023. — IFC i ALD, vodeća globalna tvrtka za leasing vozila i podružnica Societe Generale, danas su najavili partnerstvo za smanjenje emisija ugljičnog dioksida u prometu, ubrzavanjem usvajanja i prodora ekoloških vozila na tržištima u razvoju.

Ulaganje IFC-a od 400 milijuna američkih dolara pomoći će ALD-u da razvije svoju zelenu flotu, kombinaciju hibridnih, plug-in hibridnih i baterijskih električnih vozila, u sedam zemalja – Hrvatskoj, Turskoj, Meksiku, Indiji, Srbiji, Rumunjskoj i Bugarskoj. Očekuje se da će financiranje, u kojem je posredovao Societe Generale u ime ALD-a, omogućiti dodatnih 15.000 ekoloških vozila s potencijalom smanjenja emisija ugljika za 22.180 tona godišnje u ciljanim zemljama do 2026.

Promet je najbrže rastući čimbenik klimatskih promjena, već sada čini 23 posto globalnih emisija stakleničkih plinova povezanih s energijom – 17 posto samo od cestovnog prometa, što je glavni cilj za dekarbonizaciju. Inovacija i financiranje ekoloških vozila moglo bi smanjiti milijune tona emisija ugljika koje proizvede prometni sektor u gradovima diljem svijeta svake godine.

"Usvajanje ekoloških vozila važan je dio smanjenja emisije ugljika na tržištima u razvoju." rekao je Makhtar Diop, direktor IFC-a. "Partnerstvo s globalnim igračima kao što su Societe Generale i ALD prilika je za IFC da poveća financiranje održive mobilnosti i odražava našu predanost inovativnim modelima financiranja za klimatska rješenja."

Promicanje e-mobilnosti pristup je na koji se IFC usredotočuje kako bi podržao globalni prijelaz na gospodarstvo s niskom razinom ugljika. Ovo je najveća pojedinačna investicija koju je IFC uložio kao potporu zelenim vozilima.

"Kao vodeći globalni pružatelj održive mobilnosti, naša je uloga omogućiti energetsku tranziciju u 44 zemlje u kojima poslujemo", rekao je Tim Albertsen, glavni izvršni direktor ALD-a. "Ovo financijsko partnerstvo dodatno će ojačati našu strategiju održive mobilnosti na tržištima u razvoju gdje je usvajanje vozila s niskim emisijama i dalje prilično nisko i omogućiti nam da ubrzamo prijelaz na zelena vozila u borbi protiv klimatskih promjena na globalnoj razini."

Ovo partnerstvo i ulaganje imaju za cilj pomoći u provedbi temeljne strategije ALD-a, Move 2025 te u promicanju održive mobilnosti u rješenjima za korisnike, sa zelenim vozilima i fokusom na baterijska električna vozila u srcu svoje ponude.

Pročitajte objavu za medije (na engleskom jeziku)