Novosti i obavijesti

20pro
2018

Preporuke korisnicima vozila za zimske uvjete

Preporuke korisnicima vozila za zimske uvjete

Poštovani klijenti,

U dosljednoj brizi za Vašu sigurnost i mobilnost, a poučeni dosadašnjim iskustvom, želimo Vam ukazati na određene specifičnosti i uputiti preporuke korisnicima vozila za predstojeće zimsko razdoblje godine.

U Hrvatskoj je, sukladno zakonskim odredbama, zimska oprema obavezna od 15. studenog tekuće do 15. travnja iduće godine – zimske gume na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.

Vozilo je potrebno pripremiti za zimu osiguravanjem dostatne količine adekvatnih tekućina (npr. nesmrzavajuća sredstva za pranje stakala, antifriz - rashladna tekućina).

Kod odabira goriva, potrebno je odabrati onu vrstu koja ima karakteristike adekvatne zimskom razdoblju. Sukladno Uredbi o kvaliteti tekućih naftnih goriva i načinu praćenja i izvješćivanja te metodologiji izračuna emisija stakleničkih plinova u životnom vijeku isporučenih goriva i energije, dobavljači goriva na području RH dužni su u periodu od 16.11. do 29.02. osigurati gorivo koje podnosi temperature do -15°.

Tijekom zimskih mjeseci na pojedinim benzinskim postajama u Republici Hrvatskoj dostupna je i nova generacija dizelskih goriva, posebno razvijenih i prilagođenih zimskim temperaturama i voznim uvjetima.

Kod niskih temperatura, osobito na zimovanjima izvan Republike Hrvatske, preporuka je vozilu svakodnevno pokrenuti pogonski motor i ukoliko je to moguće, držati ga u zaklonjenom prostoru. Kod duljeg stajanja vozila izloženog utjecajima iz atmosfere, preporuka je osigurati pun spremnik goriva kako bi se u najvećoj mogućoj mjeri onemogućilo smrzavanje goriva i time oštećenje dijelova vozila.

Ukoliko ipak dođe do kvara na vozilu uzrokovanog smrzavanjem goriva, ALD Automotive će Vas uputiti u sve potrebne radnje kako bi nastala situacija bila riješena na obostrano zadovoljstvo s ishodom što manjih troškova i posljedica za Vas kao korisnika. U ovakvim slučajevima, svakako će biti potrebno organizirati vuču vozila do najbližeg ovlaštenog servisera ili garaže u svrhu odmrzavanja goriva. Ako imate ugovorenu uslugu ALD Pomoć na cesti, ista uključuje vuču, no ukoliko je do kvara došlo zbog smrznutog goriva, za ostale troškove usluge bit ćete dodatno terećeni.

Ispravna preventivna briga o vozilu ključna je kako bi se smanjila mogućnost kvarova i neželjenih situacija, koje Vama kao korisniku mogu uzrokovati komplikacije, neočekivane promjene planova, nepotreban gubitak vremena i dodatne troškove. Dosadašnje iskustvo pokazalo nam je da upravo smrzavanje goriva u vozilu sa sobom nosi najviše posljedica i dodatnih troškova te Vas lijepo molimo da vodite računa o navedenim preporukama i odredbama Općih uvjeta, kako bi se unaprijed poduzele sve raspoložive preventivne radnje.

Za sve dodatne informacije i upute, stojimo Vam na raspolaganju.

Unaprijed hvala i srdačan pozdrav,

Vaš ALD Automotive d.o.o.