MOBILITY BLOG

Na more sa strujom? Zašto ne!?

/ Theme(s): BLOG, New Mobility
Na more sa strujom? Zašto ne!?

U danima kada se mnogi od vas spremaju na godišnji odmor, kroz glavu vam se motaju brojne brige. Jeste li sve spremili kod kuće, kupili sve što vam treba za odmor, spakirali najnužnije stvari da ne morate ići u kupovinu i, naravno, morate uzeti i sjenila za djecu, vodu, prvu pomoć sa sobom. Bismo li se uz sve to još bavili pitanjem punjenja električnog automobila? Ozbiljno?

Da, zašto ne? Ako idete iz Zagreba na Kvarner, na primjer na Cres ili Lošinj, a možda planirate produžiti i do sjeverne Dalmacije. Uglavnom, za ovakvu turu ne čeka vas više od 300 kilometara puta u jednom smjeru. Svaki moderni električni automobil s baterijom kapaciteta većom od 40 kWh može napraviti takvo putovanje. Ne vjerujete u doseg koji obećava proizvođač? Odgovorit ćemo vam pitanjem. Žurite na odmor s nogom stalno na papučici gasa i vozite preko ograničenja? U tom slučaju moguće je da ćete trebati stanicu za punjenje već nakon 200 kilometara.

Ali ako putovanje uzmete kao početak vašeg odmora, samo bacite pogled na popis punionica na vašoj ruti, za svaki slučaj - takvo putovanje neće predstavljati dodatne brige, samo zadovoljstvo mirnim, tihim i troškovno efikasnim putovanjem.

Kad stanete u red za trajekt, vjerojatno ćete biti jedini koji će se moći rashladiti klimom. Svi ostali u automobilima na benzin i dizel vjerojatno će ga ugasiti zbog smrada iz ispušnih sustava koji okružuje njihove automobile.

Proći ćete pored susjeda u kampu ili ispred apartmana nečujno i ne ometajući okolinu.

Prošli ste prvi izazov, došli do cilja, i sada treba pronaći punionicu i napuniti bateriju. Na otocima ih je manje nego na kopnu, ali ćete ih i dalje lako pronaći u većim gradskim središtima te ispred trgovačkih centara, hotela i u marinama.

Kad otvorite kartu punionica, bit ćete iznenađeni koliko ih ima. Naći ćete ih na Cresu, Lošinju, Krku, pa čak i na Viru, Visu i na Dugom otoku.

Dakle, na more sa strujom? Postoje dobri razlozi za to, zar ne!?