MOBILITY BLOG

Mogu li električna vozila biti odgovor na krizu opskrbe vozila vašeg voznog parka?

Mogu li električna vozila biti odgovor na krizu opskrbe vozila vašeg voznog parka?

Električna vozila (EV) zahtijevaju puno više poluvodičkih čipova od sličnih automobila koji rade s motorima s unutarnjim izgaranjem (ICE). Ipak, unatoč krizi poluvodiča, neka električna vozila manje su pogođena kašnjenjem isporuka. Koja? Zašto? I znači li to da su EV sada najbolji odgovor na probleme s opskrbom voznih parkova?

Prosječno kašnjenje od narudžbe službenog vozila do njegove isporuke traje od 9 mjeseci do jedne godine (ponekad čak i duže). Kako se to razlikuje za različite vrste vozila?

Mnogi čimbenici igraju ulogu u kašnjenju isporuke – marka, model, razina opreme, čak i zemlja u kojoj se nalazite. Ali ako se u obzir uzmu samo vrste motora, dobivamo rezultat s velikim razlikama. Krajem prosinca 2021. godine, na potpuno električna vozila čekalo se upola kraće nego na dizelska, benzinska i plug-in hibridna vozila.

No, iako je vrijeme isporuke za BEV vozila značajno kraće, količina poluvodiča potrebnih za EV je mnogo veća nego za ICE, tako da bi zapravo bilo za očekivati da će BEV-ovi imati mnogo duža kašnjenja u isporuci od ICE-a.

Dakle, što se događa? Odgovor: proizvođači vozila daju prednost proizvodnji BEV-a – čak i na štetu PHEV-a, koji imaju kašnjenje isporuke usporedivo s onim kod ICE-ova. To je zato što će isporuka dovoljne količine BEV-a pomoći proizvođačima da izbjegnu plaćanje skupih kazni za prodaju previše vozila s prevelikom emisijom CO2 – prema propisima CAFÉ koje je uspostavio EU.

To objašnjava zašto proizvođači ne daju PHEV-ima isti prioritet kao BEV-ima. Ali NE objašnjava zašto oni također daju prednost proizvodnji e-LCV vozila, ali razlog je ovdje prilično jednostavan: električni kombiji su vrlo traženi i mogu se prodati uz veću profitnu maržu.  

Kako bi Fleet Manageri trebali uzeti u obzir ovu veliku razliku u rokovima isporuke?

Podaci o prodaji (specifično za korporativni sektor) pokazuju da PHEV i danas ostaju popularan izbor u mnogim europskim zemljama, često čak nadmašujući prodaju BEV. Razlozi su dobro poznati: još uvijek postoji visoka doza skeptičnosti što se tiče dometa električnih vozila, a dvostruka motorizacija PHEV modela osigurava da to neće biti problem.

Međutim, kao što će većina vozača BEV-a potvrditi, brige oko dometa su nepotrebne, čak i ako vozite potpuno električno vozilo. Kako električna vožnja postaje sve popularnija, s mnoštvom opcija za punjenje kod kuće i na poslu, javno punjenje je potrebno samo u malom broju slučajeva – a brzi napredak infrastrukture također uklanja potrebu za brigom.

Posljedično, puno kraće vrijeme isporuke za BEV postaje dodatni argument za prelazak na potpuno električni pogon. I doista, u ALD-u smo primijetili značajan porast potražnje naših klijenata za informacijama i podrškom pri elektrifikaciji njihovih voznih parkova.

Znači li to da u BEV modelima leži odgovor na probleme s isporukom vozila?

Ne. Kraći rokovi isporuke dodatni su argument za BEV, ali BEV nisu savršen odgovor za baš sve vozne parkove. Upravo zato ALD ima individualan pristup te zajednički s klijentima analiziramo uvjete koje je potrebno ispuniti da bi elektrifikacija funkcionirala. Na temelju brojnih čimbenika (dostupnosti i cijene EV modela, dostupnosti infrastrukture za punjenje, potrebama korisnika itd.) izrađujemo ponude po mjeri svakog pojedinog klijenta.

Krajnji rezultat naše analize je detaljna slika TCO-a za svako rješenje koje se razmatra. U mnogim slučajevima to će pokazati da su BEV najbolja opcija, no u nekim drugim slučajevima to možda nije tako.

Dakle, što bi Fleet Manageri trebali iskoristiti iz ove situacije?

Nalazimo se u vremenu u kojem se automobilska industrija i ekosustav mobilnosti mijenjaju. Ovo je dobar trenutak da preispitate svoju strategiju mobilnosti i pokrenete upravljanje promjenama.

Stoga, iskoristite priliku da pronađete najbolji način za optimizaciju nabave i cijene vaših vozila i iskoristite priliku koju BEV i PHEV pružaju. Sada je pravo vrijeme da elektrificirate svoj vozni park, a ALD je pravi partner koji će vam u tome pomoći.

 

Značenje kratica:

ICE (Internal Combustion Engine) – konvencionalno vozilo, motor s unutarnjim izgaranjem

BEV (Battery Electric Vehicles) – potpuno električno vozilo

PHEV (Plug In Hybrid) – priključno hibridno vozilo

HEV (Hybrid Electric Vehicle)- hibridno električno vozilo

e-LCV (Electric Light Commercial Vehicle) – električno lako gospodarsko vozilo