Novosti i obavijesti

11pro
2020

PRAVO VRIJEME ZA PROMJENE - POTENCIJAL ELEKTRONIČKOG POTPISA

PRAVO VRIJEME ZA PROMJENE  - POTENCIJAL ELEKTRONIČKOG POTPISA

Uslijed pandemije COVID -19 svi smo se našli pred izazovima organizacijske prilagodbe te potrebe za transformacijom uobičajenog načina poslovanja. ALD Automotive d.o.o. ovim putem želi pozvati sve  svoje klijente i partnere na zajednički tehnološki rast u smislu prihvaćanja i uvođenja već duže vrijeme u tehnološkom smislu postojećih, a svakako efikasnijih i bržih rješenja za svakodnevno poslovanje.

 

Zahtjevno pandemijsko razdoblje u kojem fizički kontakt bilo koje vrste predstavlja opasnost za zdravlje potaknulo je mnoge korporacije na poduzimanje daljnjih koraka na putu do potpunog elektroničkog poslovanja. ALD Automotive d.o.o. brine o zdravlju svojih zaposlenika kao i svojih klijenata i partnera, a istovremeno brine da se i poslovni procesi „na daljinu“ odvijaju u skladu sa zakonodavnim i provedbenim uvjetima poslovanja.

 

Svrha „Uredbe EU br. 910/2014 Europskog parlamenta i Vijeća od 23. srpnja 2014.o elektroničkoj identifikaciji i uslugama povjerenja za elektroničke transakcije na unutarnjem tržištu i stavljanju izvan snage Direktive 1999/93/EZ“ poznate pod nazivom eIDAS Uredba, je jačanje povjerenja pojedinaca, pravnih osoba i javnih tijela u digitalni svijet i elektroničke transakcije na unutarnjem tržištu kako bi se osigurala zajednička osnova za pravno sigurnu elektroničku suradnju. Postojanje stabilne zakonodavne regulacije elektroničkog potpisivanja i sigurnosti na visokoj razini omogućilo nam je da u postojeće poslovne procese integriramo elektronički potpis, a sve s ciljem maksimalnog pojednostavljenja poslovnih procesa kako danas kada je to nužno potrebno, tako i za buduće poslovanje.

 

Elektronički potpis, pored toga što eliminira svaku mogućnost potencijalnog ugrožavanja zdravlja pri uspostavi i održavanju poslovnih odnosa jer omogućuje da se svi sudionici mogu potpisivati na daljinu, donosi nam također i prednosti ekološke naravi u vidu smanjenja količine utrošenog papira i praha kojega koriste uređaji za ispisivanje te naposljetku i prednost u smislu bržeg odvijanja poslovnih procesa i svakodnevne razmjene dokumentacije (Ponude, Ugovori, Opći uvjeti...).

 

U svom poslovanju preferiramo korištenje kvalificiranog elektroničkog potpisa (Qualified Electronic Signature - QES) s visokom sigurnosnom razinom odnosno napredne elektroničke potpise (Advanced Electronic Signature - AdES) značajne sigurnosne razine. Što se tiče pružatelja usluga preferiramo kvalificirane pružatelje usluga (lokalno FINA i AKD), no prihvaćamo i nekvalificirane pružatelje usluga koji su u cijelosti usklađeni sa zahtjevima eIDAS Uredbe (EU) br. 910/2014. Među nekim komercijalnim rješenjima istaknuli bismo da podržavamo DocuSign i slična snažna poslovna rješenja.

Svim potrebnim postupcima validacije elektroničkog potpisa koji nisu automatizirani pristupamo direktno s pouzdajućom stranom.

 

Recimo ZBOGOM „mentalitetu pečata i papirnatog originala“ i recimo DOBRODOŠAO efikasnijem i bržem poslovanju kojega omogućuju elektroničke isprave i elektronički potpisi.