Novosti i obavijesti

31sij
2016

AdBlue®

AdBlue®

Cijenjeni klijenti,

Od rujna 2015. godine, a kod pojedinih modela i ranije, s ciljem zadovoljavanja postroženih kriterija emisije ispušnih plinova većina novih osobnih i lakih dostavnih vozila koristi tvornički ugrađen  sustav ubrizgavanja AdBlue® tekućine.  Ovaj vodič objašnjava što je AdBlue® te odgovara na najčešća pitanja vezan uz ovu tehnologiju.

Zašto AdBlue®?

Sva nova vozila prodana u EU od rujna 2015. moraju zadovoljavati Euro 6 (EU6) standarde emisije ispušnih plinova.

Vozila s dizelskim motorom imaju veću emisiju NOx (natrijev oksid) od usporedivih benzinskih motora zbog čega su proizvođači razvili gotovo identične sustave za Europska dizel vozila pod nazivom SCR (Selective Catalytic Reduction). Danas je SCR poznatiji pod nazivom AdBlue® (što je naziv za tekućinu koju sustavi koriste).

Što je AdBlue®?

AdBlue® je aditiv gorivu odnosno mješavina amonijaka, CO2 i deionizirane vode. Nalazi se u posebnom spremniku unutar vozila odakle se ubrizgava u sustava ispušnih plinova kako bi se razgradio dio štetnih čestica Ovim postupkom se 80% NOx plinova iz ispuha pretvara u bezopasan vodik i vodenu paru.

AdBlue® je registrirani zaštitni znak Njemačke automobilske organizacije (VDA) koja licencira njegovu proizvodnju na globalnom nivou.

Gdje se dolijeva AdBlue®?

AdBlue® se dolijeva u mali spremnik namijenjen isključivo ovoj tekućini. Ovisno o modelu kapacitet spremnika može biti od 18 do 30 litara. Provjerite svoje upute za vozilo kako bi ustanovili točnu poziciju utora za dolijevanje. Prilikom isporuke novog vozila spremnik AdBlue® tekućine nije uvijek pun do vrha (slično kao i spremnik za gorivo).

Kolika je potrošnja AdBlue® tekućine?

Prosječna potrošnja AdBlue® takućine je oko 1.5 litara na svakih 1.000 kilometra i značajno varira ovisno o stilu i uvjetima vožnje. Primjerice BMW vozila s jednim spremnikom tekućine mogu prijeći oko 17.000 kilometara. Vozači dostavnih vozila mogu imati češću potrebu za nadolijevanjem zbog start/stop uvjeta vožnje.

Kako ću znati kada je potrebno doliti AdBlue® tekućinu?

Upozorenje na putnom računalu vozila dati će vam pravovremeni signal o potrebi dolijevanja (otprilike 5.000km ranije). U slučaju nestanka tekućine za vrijeme vožnje većina automobila će ući u „safe mode“, a bez dolijevanja ih neće biti moguće ponovno pokrenuti (slično kao i kod nestanka goriva). Dolijevanje AdBlue® tekućine je vrlo jednostavno dok je sama tekućina dostupna na većini benzinskih postaja i kod svih servisnih partnera.

Da li je trošak dolijevanja AdBlue® tekućine dio ugovora o održavanju?

Dolijevanje AdBlue® tekućine nije propisano od strane proizvođača kao dio redovnog ili izvanrednog održavanja. Kao i kod pogonskog goriva potrošnja uvelike ovisi o uvjetima vožnje dok kapacitet AdBlue® spremnika u većini slučajeva nije predviđen za količinu potrebnu između propisanih redovnih servisnih intervala (posebno kod isporuke novog vozila u slučajevima kada spremnik nije posve pun). Obzirom da je potrošnja AdBlue® tekućine vezana uz potrošnju goriva (kao aditiv) trošak iste nije uključen u ugovor o održavanju.

Za sve dodatne informacije vezane uz AdBlue® tekućinu obratite se odjelu Operative na operativa.hr@aldautomotive.com ili vašem Key Account Manageru.